Fluvius Voert Voorschotten in vanaf 2025

Fluvius Voert Voorschotten in vanaf 2025: Consumenten Draaien Op voor Energietransitie

Vanaf 2025 worden huishoudens en bedrijven in Vlaanderen geconfronteerd met een nieuwe financiële last: voorschotten om de investeringen van Fluvius in de energietransitie te ondersteunen. Dit komt bovenop de reeds bestaande nettarieven, waardoor de totale energiekosten zullen stijgen. De Vlaamse energieregulator VREG heeft eind juni 2024 deze nieuwe tariefmethodologie vastgesteld voor de periode 2025-2028, waarbij de introductie van voorschotten centraal staat.

De voorgestelde voorschotten dienen om de financiële planning van Fluvius, de distributienetbeheerder voor Vlaanderen, te ondersteunen. Fluvius, een werkmaatschappij van elf intercommunales, heeft een monopoliepositie in het Vlaamse Gewest. De VREG, belast met het toezicht op deze monopoliepositie, heeft de tarieven beperkt om misbruik te voorkomen en vergelijkt deze met de tarieven in buurlanden.

Het gebruik van voorschotten roept echter vragen op, aangezien de Europese Unie deze praktijk in het verleden verbood. Voorschotten werden toen gezien als een vorm van gratis lening aan bedrijven zoals Belgacom en Electrabel, wat leidde tot de deregulering van de telecommunicatie- en elektriciteitsmarkt door de EU. Nu herintroduceert de VREG dit mechanisme met als rechtvaardiging dat Fluvius moeilijk kan wachten op de jaarlijkse afrekening bij grote kostenstijgingen.

Het voorschotmechanisme houdt in dat consumenten vooruitbetalen voor kosten die niet direct verband houden met hun energieverbruik. Dit roept bezorgdheid op over de financiële stabiliteit van Fluvius, aangezien de VREG dit expliciet aanhaalt als reden voor de nieuwe tariefmethodologie.

De voorschotten mogen maximaal 5% van het basisgedeelte van het toegelaten inkomen inzake endogene kosten voor 2025 bedragen. Dit impliceert dat de nettarieven met meer dan 5% zullen stijgen. Bovendien geldt de aanvraag voor een voorschot alleen voor nieuwe dossiers die voortkomen uit veranderende wetgeving of proactief investeringsbeleid van de distributienetbeheerder.

De energietransitie verplicht Fluvius om miljarden te investeren in het elektriciteitsnet. Volgens de VREG biedt de nieuwe tariefmethodologie een kader om deze essentiële investeringen te realiseren. Het voorschotmechanisme moet bijdragen aan de financiering van grote investeringen en innovatie in net- en databeheer stimuleren, zoals de uitrol van digitale meters, die duurder en moeizamer verloopt dan verwacht.

De komende jaren zullen huishoudens en bedrijven geconfronteerd worden met hogere energiekosten als gevolg van deze nieuwe voorschotten. Dit is een gevolg van de noodzakelijke investeringen die Fluvius moet doen om aan de eisen van de energietransitie te voldoen. De VREG past de spelregels aan om de financiële stabiliteit van Fluvius te waarborgen, wat impliceert dat de lasten hiervan op de schouders van de consument terechtkomen.