Wat kan of wat moet er gebeuren met de landbouwgrond die in het bezit is van kerkfabrieken en overheidsinstellingen?

Als landbouwer staat Christof (2de plaats Vlaams parlement voor L99) in het hart van deze kwestie, en zijn standpunt is duidelijk: de afname van landbouwgrond vormt een directe bedreiging voor onze zelfvoorziening. Dit is niet zomaar een hypothetisch probleem; het is een tastbare realiteit die onze toekomst in gevaar brengt. De bevolking groeit, maar het aantal landbouwers en beschikbare grond neemt af. Dit brengt ons op een cruciaal keerpunt.

Het artikel (link onderaan toegevoegd) legt treffend bloot hoe deze trend ons dwingt om onze aanpak te heroverwegen. Het feit dat Natuurpunt aanzienlijke subsidies met onze belastingcenten ontvangt en daarmee grote invloed uitoefent op de aankoop van landbouwgronden is verontrustend. Het beperkt onze mogelijkheden als boeren om zelf gronden aan te kopen en onze bedrijven te laten groeien. We worden geconfronteerd met een oneerlijke door de overheid gefinancierde concurrentie die onze toekomst bedreigt.

Als we willen voorkomen dat dit probleem escaleert, moeten we nu actie ondernemen. Het is essentieel dat beleidsmakers luisteren naar de stemmen van de landbouwgemeenschap en maatregelen nemen om onze zelfvoorziening te beschermen. Dit omvat het herzien van subsidieregelingen en het implementeren van beleid dat de belangen van boeren prioriteit geeft. We kunnen niet langer toestaan dat externe factoren onze toekomst bepalen.

Als landbouwers moeten we ons verenigen en op 09 Juni onze stem laten horen. We moeten samenwerken om een beleid te creëren dat de duurzaamheid en veerkracht van onze sector waarborgt. De tijd om te handelen is nu. Onze toekomst en die van de volgende generaties liggen in onze handen.

Als een kerkfabriek of een overheid een perceel landbouwgrond verkoopt, wordt het als degelijk bestuur beschouwd om aan de hoogste bieder te verkopen

Bij een verkoop van landbouwgrond in publiek bezit is er altijd een risico voor de pachtende boer. “Een verkoop verandert in principe de bestemming van de grond niet, maar vaak wel het gebruik. Heel vaak hebben de nieuwe eigenaars andere plannen dan te blijven verpachten aan de boer. Het verlies van 10 ha of meer pachtgrond kan het einde betekenen van een voor de rest rendabel en vergund landbouwbedrijf. En er werd de voorbije jaren al heel wat landbouwgrond verkocht door kerkfabrieken, OCMW’s en andere overheden