Het stikstofbeleid legt niet alleen druk op de landbouwsector.

Het nieuwe stikstofbeleid in Vlaanderen zorgt niet alleen voor onzekerheid onder veehouders, maar het legt ook een rem op de ontwikkeling in de voedingsindustrie. Nadat Milcobel al aankondigde dat bepaalde activiteiten zouden worden teruggeschroefd, waarschuwt nu ook Danone voor de gevolgen van dit beleid. Tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon aan het onderzoeks- en innovatiecentrum van Danone in Parijs, benadrukte Nathalie Guillaume, secretaris-generaal van Danone België, dat de Belgische fabrieken tot de meest productieve van Europa behoren, maar het stikstofdossier een domper vormt.

Het stikstofbeleid legt niet alleen druk op de landbouwsector, maar ook op de voedingsindustrie. De uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen milieubelangen en economische ontwikkeling, zodat zowel de boeren als de voedingsproducenten kunnen gedijen. Het falende beleid van de N-VA en Jambon wordt steeds duidelijker, met de gevolgen ervan die nu overduidelijk zichtbaar zijn in zowel de landbouw- als voedingsindustrie.

Jambon nam deel aan een industriële missie in Frankrijk en bezocht het onderzoeks- en innovatiecentrum van Danone in Parijs. De nadruk lag daarbij op het innovatiebeleid van de voedingsgigant, die al meer dan 100 jaar een beleid van "gezondheid door voeding" hanteert. In Parijs toonde Danone zijn labo met een bacteriecollectie van 1.800 stammen, een proeffabriek waar elk jaar 500 innovaties worden ontwikkeld, en een ‘consumer room’ waar alle nieuwigheden uitgebreid worden getest. Voor producten met een gezondheidseffect start Danone zelfs klinische studies op.

Jambon benadrukte tijdens zijn bezoek dat innovatie in de voedingssector een prioriteit is van de Vlaamse regering. 'Flanders Food', opgericht in 2018, heeft als doel een duurzame en concurrentiële voedingsindustrie in Vlaanderen te creëren, waarbij internationale samenwerking essentieel is.

Het stikstofbeleid legt niet alleen druk op de landbouwsector.

In Vlaanderen heeft Danone twee fabrieken, in Rotselaar en Wevelgem (Alpro), samen goed voor 1.400 werknemers. Beide fabrieken dragen de titel 'Factory of the Future' vanwege hun innovatieve karakter op het gebied van digitalisering, automatisering en duurzaamheid.

Ondanks de hoge loonkosten staan de fabrieken niet ter discussie, aldus Guillaume. Echter, het stikstofdossier zorgt voor veel onzekerheid bij de ongeveer 80 landbouwers die melk leveren aan de fabriek in Rotselaar. Danone heeft een budget beschikbaar om hen te helpen investeren in pocketvergisters, maar de vergunningen raken niet in orde door stikstof.

Danone is niet het eerste zuivelbedrijf dat waarschuwt voor het stikstofbeleid. Ook Milcobel, de grootste Belgische zuivelcoöperatie, deed eerder deze week dat bij het bekendmaken van de jaarcijfers. Milcobel verwacht dat de melkaanvoer de komende maanden zal teruglopen en schroeft daarom bepaalde activiteiten terug.